Aktiviteter

Ved Oslo Buddhistsenter tilbyr vi forskjellige typer aktiviteter som til sammen lager en vei fra det å ikke vite noe om buddhisme eller meditasjon til oppvåkning.

Følg med på Facebook for å lese om og melde deg på arrangementer.

Det er to måter du kan ta del. For det første kan du delta i aktivitetene nedenfor. Du kan også melde deg inn i trossamfunnet Oslo Buddhistsenter gjennom Buddhistforbundet. Fyll inn innmeldingsskjema-2016-obs og send til Buddhistforbundet (adresse på skjemaet). Hvis du er medlem i Norges Kirke må du først melde deg ut av Norges Kirke. Fra andre trossamfunn tar du kontakt med dem.

Hensikten med aktivitetene våre er å gi et tilbud til de som ønsker å utforske dharma eller buddhistisk praksis og fordype den. En av innsiktene til Sangharakshita, som startet Triratna buddhistfellesskap, har vært at sanghaen, det buddhistiske fellesskap, er essensielt for åndelig praksis. Det reflekteres i at den er blant de tre kronjuvelene buddhister verdsetter aller høyest: Muligheten for oppvåkning, Buddhas lære som leder mot oppvåkning, og sanghaen – fellesskapet av de som praktiserer Buddhas lære.

Vi ønsker derfor å tilrettelegge for at folk som treffer hverandre på et introduksjonskurs kan følge hverandre over en lengre periode, gjennom flere kurs og aktiviteter. Dermed kan de bli bedre kjent og fordype sin praksis sammen. Vi anerkjenner samtidig at det har vært vanskelig å skape godt innhold på sanghakveldene, som er relevant både for de som har kommet over lengre tid og for de som kommer rett fra et introduksjonskurs.

Som en følge vil vi tilby følgende aktiviteter for å gi en tydelig vei mot stadig større grad av frihet, kjærlighet og visdom:

  1. Introduksjonskurs. Disse går over 6 uker med oppstart i januar og august.
  2. Sanghakveld eller fordypningskurs. Når du har gått et introduksjonskurs kan du ta del i våre ukentlige aktiviteter for å hente inspirasjon, veiledning og tips til å fordype praksis og utforske livets mysterium og frihet nærmere. Det er forskjellige tema. Følg med på Facebook for en oppdatering på tema.
  3. Studiegruppe: De som har tatt del i sanghakvelder en stund og vil fordype segt ytterligere blir invitert til å ta del i en studiegruppe. De vil studere pensum til «Year one » som er første del av Mitra studiekurset.
  4. Mitrastudie. De som har fullført Foundation year kurset, og spurt om å bli Mitra kan ta del i mitrastudiet.
  5. Hvis man vil fordype sin praksis ytterligere kan man be om å bli ordinert inn i Triratna buddhistorden. Ordinasjon betyr enkelt fortalt å hengi seg fult og helt til Buddhas lære som verdigrunnlag og retningslinje i ens liv. Triratna buddhistorden er et åndelig fellesskap av mennesker som har hengitt seg til å følge den buddhistiske veien helt til oppvåkning. Ordensmedlemmene har forpliktet seg ved formelt å søke tilflukt til Buddha, dharma (Buddhas lære) og sangha (fellesskapet av de som praktiserer dharma) – som har blitt bærebjelken i deres liv. De har i tillegg valgt å praktisere i tradisjonen til Triratna buddhistfellesskap der de prøver å leve stadig mer vise og medfølende liv i søken etter frihet. Alle kan bli ordinert, og ta kontakt for å vite mer.
  6. Ledestjernen som praksis fører oss mot er oppvåkning. Det er den tilstanden Buddha realiserte for ca 2.500 år siden. Det betyr frihet fra usunt begjær, motvilje og illusjoner eller vrangforestillinger. Det betyr frihet til å leve kreative, medfølende, vise liv til gavn for en selv og alle levende vesener. Dette er målet for oss ved Oslo Buddhistsenter.

 

Retretter er en annen type anledning til å ta praksis dypere. Vi arrangerer retretter som regel etter introduksjonskursene, i påsken (meditasjon), i juli (camping på Håøya) og på sensommeren på Gullnäsgården ved Strømstad. I tillegg arrangeres det lengre retretter både i Sverige og Storbritannia. Ta kontakt om du vil vite mer.

 

Noen praksiser fokuserer direkte på en eller flere deler av buddhas tredelte vei: etikk, meditasjon og visdom. Andre praksiser hjelper oss til å skape en sunn sjel i et sunt legeme. Det kan være viktige støtter til eller forberedelser for dharma praksis. Yoga og Qigong er to av disse.

Yoga

Yoga betyr å forene eller binde sammen. Det er en samling kroppslige og mentale teknikker som skal føre til kroppslig, psykologisk og spirituell integrering. Opprinnelig var yoga er middel for å oppnå åndelig oppvåkning, men i dag tenker nok mange først og fremst på de fysiske øvelsene; asanas. Det er mange metoder å velge mellom, fra rolig yoga der man holder stillinger over lenger tid, til mer fysisk krevende former der stillingene inngår i sekvenser uten pause mellom stillingene. Meditasjon, avspenning, konsentrasjon og pusteøvelser er også en del av yogapraksisen. Yoga utføres både stående, sittende og liggende og kan tilpasses den formen man er i.

Yoga er en holdning, en måte å leve livet sitt på, en tilnærming til livet. Yoga hjelper en med å leve i glede, i nået, med åpenhet mot det som kommer på veien. Yoga lærer deg å surfe på livets bølger i stedet for å bli dradd ned i dypet. Yoga er for alle, uansett fysisk form og hvor man er i livet.

Du kan lese mer om det og melde deg på kurs her:
QIGONG

I Kina samles millioner av mennesker om morgenen for å gjøre qigong sammen i parkene, spesielt tai chi eller medisinsk qigong.

Medisinsk qigong er en del av tradisjonell kinesisk medisin og brukes for å bevare god helse, til behandling og for økt vitalitet. Qi (livskraft/livsenergi) strømmer i egne kanaler (meridianer) og om sirkulasjonen blokkeres, vil dette skape sykdom og smerter. Akupunktur åpner blokkeringer med nåler, mens medisinsk qigong gir samme effekt gjennom myke, langsomme bevegelser, oppmerksomhet på pusten og positiv konsentrasjon. Man får indre ro, større motstandskraft, smidig kropp, myke ledd og sterk indre muskulatur.

Samtidig er qigong middel for selvutvikling. Regelmessig trening gir selvinnsikt og klarhet, gjør det enklere å sette grenser og å være god mot seg selv og andre og leve i balanse.

Man trenger ikke være myk eller sprek og treningen kan tilpasses om man har bevegelseshemninger.

Du kan lese mer om det og melde deg på kurs her.

Bilde med av Moyan Brenn, 2009 ©

One thought on “Aktiviteter

Kommentarer er stengt.